Marketing og branding i kølvandet på corona

Vi ved endnu ikke, hvilket tempo, Danmark kommer til at åbne igen eller hvornår vi i daglig tale igen vil betegne landet som ”åbent” frem for ”lukket”. Men vi ved, at det sker, og med de seneste ugers positive udvikling i antallet af indlagte, har vi også kunnet mærke den stigende utålmodighed i erhvervslivet og den politiske opposition. Kom nu, synes vi at tænke. Og det er da også åbenbart, at den opsparede energi fra de mange uger med restriktioner vil kunne mærkes, når sluserne åbner igen – samtidig med at samfundsøkonomien vil være mærket. I dette indlæg dykker jeg ned i tre af de trends og forandringer, vi kan forvente i kølvandet på corona, og som vil påvirke din virksomheds branding og markedsføring.

I øjeblikket holder forbrugerne på pengene. Mange, fordi deres privatøkonomi er truet af en usikker jobsituation og andre, fordi butikkerne, restauranter og hele oplevelsesøkonomien er lukket [DR]. Ser vi tilbage på læren af finanskrisen, skal vi også forvente, at forbruget vil være mere velovervejet i de kommende år [Danske Bank]. Således forventer fx SAS først at være tilbage på samme niveau som før lockdown i 2022 [Berlingske]. Kort sagt skal dine marketing- og brandingplaner revideres og tilpasses, helst allerede nu, som jeg skrev om i dette indlæg og allersenest, når hjulene kommer op i fart i takt med, at restriktioner og forbud lettes. Her er tre trends, der vil påvirke din marketing og branding i kølvandet på corona:

Eskapisme: Vi vil ud og vi vil fejre livet

Én af de trends, vi allerede kan se, er den menneskelige modreaktion på restriktioner og begrænsninger: Vi vil ud og mærke livet, vi vil friheden og vi vel fejre. Vi så det for nylig med de mange unge, der samledes på Islands Brygge og andre steder i de store byer, men vi kommer også til at se det bredere hos forbrugerne. Det er jeg sikker på, for sådan er det gået i kølvandet på andre kriser, ikke mindst verdenskrigene, der begge medførte en trang til at feste og slippe tøjlerne; fra 1920ernes løsslupne charleston til 1940ernes begyndende swing-trend, der jo varede helt ind i 1960erne. Allerede nu ser vi corona-versionen af vores trang til at udtrykke os kropsligt med de mange TikTok-dances.

Autencitet: I krisetider finder vi tilbage til kernen

Det var ingen tilfældighed, at trends som palæo og surdej voksede frem i kølvandet på finanskrisen. Det er nemlig også en typisk krise-reaktion, at vi finder tilbage til kernen, til naturen og til det simple i krisetider. Det var denne bølge af autencitet, der blandt andet gav luft under det simple, nordiske køkken og crossfit-bevægelsen. Post-corona vil vi se samme tendens; mange vil have fået en uventet chance for at reflektere over deres liv og værdier efter uvant mange dage i familiens skød og det lavere arbejdstempo, der har præget flere virksomheder pga. nedgangen i ordrer og behovet for at kunne passe sine børn, hjælpe dem med skolen etc. Corona-versionen vil for virksomhederne handle om en stillingtagen til virksomhedens kerneydelser og forbrugerne vil i stigende grad vælge det simple og ”rene”. Det vil også give en spill-over til vores æstetik, der også vil blive endnu renere i linjerne. Samtidig vil forbrugerne vælge ”den lille luksus” frem for den store [Jesper Bo Jensen via Bo Bedre].

Innovation: Nød lærer blind høne at finde korn

Coronakrisen har allerede lært millioner af virksomheder verden over, at hjemmearbejde og digitale møder godt kan erstatte pendling og fysiske møder. Det er åbenlyst, at det vil smitte af på vores arbejds- og forretningsrejsemønstre i tiden efter krisen.

Men forbedringer af online mødeplatforme og en øget konkurrence inden for e-commerce er langt fra den eneste innovation, vi vil se: Efter samtlige kriser og recessioner i den vestlige verden er vokset nye, kommende kæmpevirksomheder, bl.a. CNN, Burger King, Salesforce og Facebook [Medium, Business Insider]. De nye virksomheder vil give os løsninger på problemer, vi måske knapt nok har indset, at vi har endnu og en ting, de vil have til fælles er, at de lanceres på et tidspunkt, hvor informationsmuren ikke er lige så tyk som den plejer.

Udover disse trends, vil vores forbrug og adfærd også blive påvirket af flere strukturelle forhold: Krisens stigning i ledighed vil nok også føre til en dimittend-ledighed, måske på højde med den vi så i årene 2011-2013. Modebranchen vil (måske) forstå vinket med en vognstang om, at brug-og-smid-væk-præmissen i deres forretningsmodeller må erstattes med ægte bæredygtighedstiltag [Sarah Skarum i Politiken] og rejsebranchen vil markedsføre staycations frem for eksotiske destinationer på den anden side af jorden.

Der er altså ingen tvivl om, at også din virksomheds marketing og branding vil skulle revideres og tilpasses de nye tider, uanset om I arbejder B2B eller B2C.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s